Home » Derfor er Paris Europas største modecenter

Derfor er Paris Europas største modecenter

I 1859 blev Haute Couture defineret i Paris af englænderen Charles Worth og det blev kun starten på det årlige popularitetssted, som er anset som verdens ubestridte modeby. Haute Coute var et udtryk, som han brugte om hans egne kreationer, men senere hen voksede udtrykket og blev kendt blandt mange.

Udtrykket Haute Coute blev så populært, at de franske modehuse tog det til sig og begyndte at bruge det som nærmest en beskyttet titel, hvorfor kun få kan kalde sig Haute Couture. Der gælder nemlig en række kriterier, som omfatter nogle høje håndværksmæssige krav, tilkendelse af prædikat, men hvis man overholder disse krav, kan man kan til gengæld få lov til at holde show under haute-couture ugen i januar og juli.

 

De bedste bor her

Paris er derfor også kendt som værende et sted, hvor mange kendte, og endda nogle af de bedste, bosætter sig. Disse er fx Louis Vuitton, Saint Laurent, Chanel, Dior, Hermés m.m. Derudover holder mange kendte mærker også deres show i Paris, som jo er Haute Coutures hjemsted, fordi her sættes der præcis på håndværket og de nye tendenser indenfor mode.

 

Paris havde sin storhedstid i det 20. århundrede med sin begyndelse i 1871-1914, hvor bl.a. modeskaberen Coco Chanel kom frem og vristede de timeglasformede kvinder ud af deres rolle som hjemmets pryd og gjorde dem til kvinder, som kunne have et sporty samt atletisk look. Dette look har siden domineret meget. Dog kom Diors ””New Look” ind og stjal billedet for en stund i 1947 og op gennem 1950’erne.

 

Når man er i Paris, skal man endelig heller ikke snyde sig selv fra at besøge Galeries Lafayette Paris Haussmann, som er det mest eksklusive stormagasin i Paris. Her er der flere bygninger med herremode, damemode og boligartikler. Året rundt kan man se og finde både franske og internationale modetendenser. Her bliver der også solgt modetøj og arrange en række forskellige begivenheder.

 

Ugen over alle uger

Første gang der blev afholdt modeuge i Paris var den 28. november 1973, som blev afholdt af Eleanor Lambert, som også var kvinden bag modeuge i New York. Ved den første modeuge var det første gang, at man viste Haute Couture frem og endda også tøj til mænd. Modeugen blev afholdt som en ”fundraiser” for at samle penge ind til at renovere den royale bolig.

 

Haute Couture betyder ”høj syning” på fransk, hvis man direkte oversætter det. Begrebet dækker samtidig over en høj form for skrædderkunst, hvor der fremstilles helt unik tøj og kolleketioner, som bliver syet efter nogle personlige mål.

 

Siden hen er der sket meget og modeugens popularitet er vokset sammen med mange nye trends gennem tiden. Dette bliver også set på mange film, såsom Sex and The City og i serien Gossip Girl, hvor kvinderne vil give alt for at deltage i modeugen. Og det er ikke kun i Paris, at der afholdes modeuge. Det sker bl.a. også i København, hvor det hedder Copenhagen Fashion Festival. Her er de specielt kendt for deres goodiebags, hvor man får gaver og modtager test på make-up, trends eller lign. Samtidig er der også en lang række tryksager i goodiebags, hvor man får forskellige flyers med rabatkoder hos forskellige brands og designeren.

 

Fælles for modeugerne i både Paris, København og New York er, at de alle er fyldt med fotografer, modeskribenter, redaktører og indkøbere, som alle vil være med til at fejre mode, trends og nyde et show uden lige. I alt er der 6 modeuger om året og man kan ikke bare gå ind som hvem som helst. Man skal nemlig være skriftligt inviteret af modehuset, ellers får man ingen invitation.

 

admini

Back to top